Semesterblogg 2008

Semesterblogg 2008

Semesterresa 2008

I år blir det fjällen, här hemma i Sverige. Mål: Stekenjokk, en bit
från Saxnäs vid marsfjället. Resan börjar onsdagen den 11 juni. Bloggen
kommer uppdateras minst en gång per dag.

Glömde en sak

Jag noterarPosted by Alexander Johansson Mon, June 16, 2008 21:03:02
Jag glömde naturligtvis nämna att det i fjällen var midnattssol. Som tur var hade vi bra rullgardiner, annars hade vi inte fått sova alls.

  • Comments(0)//blog2008.j-web.se/#post20

Två dagar, inlägg 2

Jag noterarPosted by Alexander Johansson Sun, June 15, 2008 14:46:57

Vid tolvtiden på lördagen lämnade vi i alla fall Fatmomakke bakom oss och åkte upp till Stekenjokk (stavas ibland Stekenjåkk på vissa kartor). Jag har varit här förut, men det är alltid lika vackert.

I år var det faktiskt mindre snö än förra gången jag var här. Det var aningen kallare, kan inte ge exakt temperatur, men jag gick runt på fjället i flera timmar iklädd kortärmad skjorta och shorts. Dock blåste det lite kallt om öronen, så varje gång solen gick i moln åkte mössan på.

Jag tog givetvis en massa kort. Åtminstone ett par hundra bara uppe på fjället. Det kommer komma upp ett fotoalbum på hemsidan när jag kommit hem igen, med utvalda godbitar.

Nu till sånt jag sett. I Fatmomakke såg jag fjällviol, smörbollar (kallas också daldocka eller Trollius), massor med rödblära, och nån blomma jag inte vet vad det är men som jag tror är hönsbär. Jag såg även Back-skärvfrö och häckvicker

På Stekenjokk såg jag mer fjällviol, fjällglim (eller purpurbräcka – ska forska på saken), lappvide och krypvide. Jag såg också en vattenväxt som jag inte heller vet vad den heter men som jag har kort på.

Vad gäller djur, så har vi fortfarande inte sett en enda ren. Märkligt, brukar vara fullt av dem. Jag har däremot sett en fjällämmel – en levande, för första gången i mitt liv. Sen att hela fjället var pepprat med lämmellik var ju rätt normalt. Vad det än är som äter lämmlar så gillar denne tydligen inte huvudena, för det är dessa som ligger överallt, små pälsbollar med tänder. Vad gäller fåglar har jag sett och tagit kort på Lappsparv och ljungpipare. Sedan var det av någon underlig anledning en mås uppe på fjället, men den brydde jag mig inte om att ta kort på.

Det var mindre snö på Stekenjokk än förra gången jag var där, men samtidigt hade floran inte alls kommit lika långt som när jag var där sist. Därför blev det lite torftigt med växter.

Vid femtiden, efter att ha passat på att tömma ur spillvattnet (något får man ju lämna efter sig) lämnade vi Stekenjokk. Det är kul att åka nerför ett fjäll. Man åker från kalfjäll, så kommer man först till tidig vår, med vitsippor och sånt, och ju längre ner man kommer, desto mer sommar blir det.

En bit ner på fjället stannade vi och jag gick ur bilen och fotograferade Gaupefallet? (Kan vara fel) Det är förmodligen det mäktigaste vattenfall jag någonsin sett, och ett foto förmedlar upplevelsen mycket dåligt. Man måste helt enkelt vara där för att känna fallet. Höra ljudet och få dimstänken i ansiktet, sådana saker.

Vi stannade ytterligare en gång nere vid Stora Blåsjön, som som vanligt hade väldigt lite vatten. Vet inte om det finns något kraftverk i närheten som suger ur allt vatten ur sjön, men den har alltid haft lite vatten när jag varit där. Upptäckte även Jungfru Marie Nycklar vid detta stopp. Så nu har jag åtminstone fått kort på en sorts orkidé på resan.

Vi stannade för natten på Gäddede camping, och den var ju en upplevelse. Två toaletter, varav en hade en dusch i sig, för hela campingen. Servicehuset var nämligen låst. Fast sedan visade det sig att det fanns ett servicehus till i andra änden av campingen, men det fick vi reda på när vi åkte idag.

Så har vi då idag, söndag. Vi åkte vid elvatiden från campingen, och har hittills haft ett fotostopp vid en sjö med snöiga fjäll långt borta i bakgrunden. Blev ett panoramakort här också. Och så rullade vi vidare.

  • Comments(0)//blog2008.j-web.se/#post15

Två dagar, inlägg 1

Jag noterarPosted by Alexander Johansson Sun, June 15, 2008 14:44:37

Då ska vi se… Eftersom det gått två dar kanske jag missar nåt, men jag ska försöka skryta med allt jag sett.

Som jag skrev fanns det ju ingen täckning, och jag ska ha ett litet samtal med Felia om detta när jag kommit hem. Det är faktiskt falsk marknadsföring att hävda full service när det inte finns någon alls. Men sak samma. Framåt eftermiddagen på fredagen körde vi förbi Malgomaj, vilket för de av er som inte redan vet om det är en sjö. Det är inte vilken sjö som helst. Den är lång utav bara fasen – åtminstone omkring tre mil, men den är bara omkring 2 km bred på det bredaste stället. Räknar man med Volgsjön, som egentligen är en del av Malgomaj, kan man lägga till ytterligare 15 km på längden. Det var fantastiska vyer vid sjön, men vi stannade inte någon längre stund, bara ett par korta fotostopp.

Vid Malgomajs nordände vände vi västerut och kom så småningom till Trappstegsforsen, där vi stannade för fotografering. Tog massor av kort, både vanliga och några panorama, eftersom forsen är så bred. Där fanns även en turistfälla, så jag var givetvis inne där och handlade. En T-shirt med renar på och några vykort. Och choklad. Godis är gott.

Efter detta stopp åkte vi vidare till Saxnäs. Där stannade vi till vid en liten butik och jag köpte rökt röding, två stora filéer. Rökt fjällröding är godare än godis! Vi har stannat där tidigare, så vi vet bland annat att han som säljer fisken drar upp den och röker den själv, fast den här dagen var han på jobbet, så hustrun skötte butiken, vilket egentligen bara är en liten stuga, ungefär som de där småstugorna man kan köpa på Överby.

Sen åkte vi vidare, och kom då slutligen fram till Fatmomakke, som ligger i en djup dal (Här visste jag att det inte skulle finnas någon täckning).

Fatmomakke är en gammal samisk kyrkstad. Otroligt vackert belägen vid Kultsjön, med utsikt över sjön och Det snötäckta Marsfjället på andra sidan, ligger ett helt gäng kåtor och knuttimrade hus, och givetvis kyrkan. Där finns också en kyrkkåta, eller bönekåta, som den kallades, som var jättefin inuti men som det var väldigt svårt att ta kort i eftersom det var så mörkt. De som är gamla nog kommer säkert ihåg Lapp-Lisa, som for omkring och sjöng bland annat ”Barnatro”. Hon verkade enligt uppgift just här i denna bönekåta.

Det var otroligt vackert i Fatmomakke, och det är förmodligen den absolut billigaste campingen i landet – 80 spänn natten inklusive el, 40 utan. Även här fanns en turistfälla, och jag, som varande god turist, handlade. Jag köpte ytterligare en T-shirt, den här gången med renar i form av samiska dekorationsmålningar, en keps med sameflaggan, fler vykort och en mössa, eftersom jag inte hade någon med mig och kom på att det nog kunde vara bra att ha på Stekenjokk. Vykorten jag köper ska jag förresten inte skicka. Jag väljer ut bra motiv med baktanken att om mina kort mot förmodan inte skulle bli bra, så har jag ju åtminstone vykorten. Dessutom finns det ibland vykort med foton tagna från ställen dit jag inte kan komma, till exempel från en båt på sjön, medan jag får ta mina foton från stranden.

  • Comments(0)//blog2008.j-web.se/#post14