Semesterblogg 2008

Semesterblogg 2008

Semesterresa 2008

I år blir det fjällen, här hemma i Sverige. Mål: Stekenjokk, en bit
från Saxnäs vid marsfjället. Resan börjar onsdagen den 11 juni. Bloggen
kommer uppdateras minst en gång per dag.

Två dagar, inlägg 1

Jag noterarPosted by Alexander Johansson Sun, June 15, 2008 14:44:37

Då ska vi se… Eftersom det gått två dar kanske jag missar nåt, men jag ska försöka skryta med allt jag sett.

Som jag skrev fanns det ju ingen täckning, och jag ska ha ett litet samtal med Felia om detta när jag kommit hem. Det är faktiskt falsk marknadsföring att hävda full service när det inte finns någon alls. Men sak samma. Framåt eftermiddagen på fredagen körde vi förbi Malgomaj, vilket för de av er som inte redan vet om det är en sjö. Det är inte vilken sjö som helst. Den är lång utav bara fasen – åtminstone omkring tre mil, men den är bara omkring 2 km bred på det bredaste stället. Räknar man med Volgsjön, som egentligen är en del av Malgomaj, kan man lägga till ytterligare 15 km på längden. Det var fantastiska vyer vid sjön, men vi stannade inte någon längre stund, bara ett par korta fotostopp.

Vid Malgomajs nordände vände vi västerut och kom så småningom till Trappstegsforsen, där vi stannade för fotografering. Tog massor av kort, både vanliga och några panorama, eftersom forsen är så bred. Där fanns även en turistfälla, så jag var givetvis inne där och handlade. En T-shirt med renar på och några vykort. Och choklad. Godis är gott.

Efter detta stopp åkte vi vidare till Saxnäs. Där stannade vi till vid en liten butik och jag köpte rökt röding, två stora filéer. Rökt fjällröding är godare än godis! Vi har stannat där tidigare, så vi vet bland annat att han som säljer fisken drar upp den och röker den själv, fast den här dagen var han på jobbet, så hustrun skötte butiken, vilket egentligen bara är en liten stuga, ungefär som de där småstugorna man kan köpa på Överby.

Sen åkte vi vidare, och kom då slutligen fram till Fatmomakke, som ligger i en djup dal (Här visste jag att det inte skulle finnas någon täckning).

Fatmomakke är en gammal samisk kyrkstad. Otroligt vackert belägen vid Kultsjön, med utsikt över sjön och Det snötäckta Marsfjället på andra sidan, ligger ett helt gäng kåtor och knuttimrade hus, och givetvis kyrkan. Där finns också en kyrkkåta, eller bönekåta, som den kallades, som var jättefin inuti men som det var väldigt svårt att ta kort i eftersom det var så mörkt. De som är gamla nog kommer säkert ihåg Lapp-Lisa, som for omkring och sjöng bland annat ”Barnatro”. Hon verkade enligt uppgift just här i denna bönekåta.

Det var otroligt vackert i Fatmomakke, och det är förmodligen den absolut billigaste campingen i landet – 80 spänn natten inklusive el, 40 utan. Även här fanns en turistfälla, och jag, som varande god turist, handlade. Jag köpte ytterligare en T-shirt, den här gången med renar i form av samiska dekorationsmålningar, en keps med sameflaggan, fler vykort och en mössa, eftersom jag inte hade någon med mig och kom på att det nog kunde vara bra att ha på Stekenjokk. Vykorten jag köper ska jag förresten inte skicka. Jag väljer ut bra motiv med baktanken att om mina kort mot förmodan inte skulle bli bra, så har jag ju åtminstone vykorten. Dessutom finns det ibland vykort med foton tagna från ställen dit jag inte kan komma, till exempel från en båt på sjön, medan jag får ta mina foton från stranden.

  • Comments(0)//blog2008.j-web.se/#post14