Semesterblogg 2008

Semesterblogg 2008

Semesterresa 2008

I år blir det fjällen, här hemma i Sverige. Mål: Stekenjokk, en bit
från Saxnäs vid marsfjället. Resan börjar onsdagen den 11 juni. Bloggen
kommer uppdateras minst en gång per dag.

Två dagar, inlägg 2

Jag noterarPosted by Alexander Johansson Sun, June 15, 2008 14:46:57

Vid tolvtiden på lördagen lämnade vi i alla fall Fatmomakke bakom oss och åkte upp till Stekenjokk (stavas ibland Stekenjåkk på vissa kartor). Jag har varit här förut, men det är alltid lika vackert.

I år var det faktiskt mindre snö än förra gången jag var här. Det var aningen kallare, kan inte ge exakt temperatur, men jag gick runt på fjället i flera timmar iklädd kortärmad skjorta och shorts. Dock blåste det lite kallt om öronen, så varje gång solen gick i moln åkte mössan på.

Jag tog givetvis en massa kort. Åtminstone ett par hundra bara uppe på fjället. Det kommer komma upp ett fotoalbum på hemsidan när jag kommit hem igen, med utvalda godbitar.

Nu till sånt jag sett. I Fatmomakke såg jag fjällviol, smörbollar (kallas också daldocka eller Trollius), massor med rödblära, och nån blomma jag inte vet vad det är men som jag tror är hönsbär. Jag såg även Back-skärvfrö och häckvicker

På Stekenjokk såg jag mer fjällviol, fjällglim (eller purpurbräcka – ska forska på saken), lappvide och krypvide. Jag såg också en vattenväxt som jag inte heller vet vad den heter men som jag har kort på.

Vad gäller djur, så har vi fortfarande inte sett en enda ren. Märkligt, brukar vara fullt av dem. Jag har däremot sett en fjällämmel – en levande, för första gången i mitt liv. Sen att hela fjället var pepprat med lämmellik var ju rätt normalt. Vad det än är som äter lämmlar så gillar denne tydligen inte huvudena, för det är dessa som ligger överallt, små pälsbollar med tänder. Vad gäller fåglar har jag sett och tagit kort på Lappsparv och ljungpipare. Sedan var det av någon underlig anledning en mås uppe på fjället, men den brydde jag mig inte om att ta kort på.

Det var mindre snö på Stekenjokk än förra gången jag var där, men samtidigt hade floran inte alls kommit lika långt som när jag var där sist. Därför blev det lite torftigt med växter.

Vid femtiden, efter att ha passat på att tömma ur spillvattnet (något får man ju lämna efter sig) lämnade vi Stekenjokk. Det är kul att åka nerför ett fjäll. Man åker från kalfjäll, så kommer man först till tidig vår, med vitsippor och sånt, och ju längre ner man kommer, desto mer sommar blir det.

En bit ner på fjället stannade vi och jag gick ur bilen och fotograferade Gaupefallet? (Kan vara fel) Det är förmodligen det mäktigaste vattenfall jag någonsin sett, och ett foto förmedlar upplevelsen mycket dåligt. Man måste helt enkelt vara där för att känna fallet. Höra ljudet och få dimstänken i ansiktet, sådana saker.

Vi stannade ytterligare en gång nere vid Stora Blåsjön, som som vanligt hade väldigt lite vatten. Vet inte om det finns något kraftverk i närheten som suger ur allt vatten ur sjön, men den har alltid haft lite vatten när jag varit där. Upptäckte även Jungfru Marie Nycklar vid detta stopp. Så nu har jag åtminstone fått kort på en sorts orkidé på resan.

Vi stannade för natten på Gäddede camping, och den var ju en upplevelse. Två toaletter, varav en hade en dusch i sig, för hela campingen. Servicehuset var nämligen låst. Fast sedan visade det sig att det fanns ett servicehus till i andra änden av campingen, men det fick vi reda på när vi åkte idag.

Så har vi då idag, söndag. Vi åkte vid elvatiden från campingen, och har hittills haft ett fotostopp vid en sjö med snöiga fjäll långt borta i bakgrunden. Blev ett panoramakort här också. Och så rullade vi vidare.

  • Comments(0)//blog2008.j-web.se/#post15